Nadenken over het verbond

Op 30 en 31 maart zijn theologen met allerlei specialisaties en van alle kanten naar het zonovergoten Apeldoorn gekomen om samen na te denken over het verbond. Door de gezamenlijke slagkracht van de TUA en de TUK in de onderzoeksgroep BEST (Biblical Exegesis and Systematic Theology) kon een mooi programma aangeboden worden waarin voor iedereen genoeg te beleven en vooral te beluisteren was. Het niveau van de lezingen was goed, de vragen waren relevant en to the point en de organisatie was gestroomlijnd. De verschillende disciplines kwamen elk ruim aan bod, alhoewel het aandeel Oude Testament wel bijzonder fors was, iets wat gezien de huidige samenstelling van de onderzoeksgroep natuurlijk ook wel logisch is.

Voor studenten een uitgelezen mogelijkheid om (weer) eens te zien waar een bundeling van krachten toe in staat is: sprekers en gasten uit verschillende landen, intensieve uitwisseling van ideeŽn en het leggen van waardevolle nieuwe contacten. Het was jammer te zien dat weinig studenten de gelegenheid hebben aangegrepen om deze GTU avant la lettre te aanschouwen. Gelukkig is er bijna elk jaar een dergelijke conferentie, dus wie weet, volgend jaar misschien weer een nieuwe kans.

Het onderwerp ĎGTUí, dat als een soort zwaard van Damocles boven de contacten hangt, heeft gelukkig deze dagen niet gedomineerd. Dit geeft goede hoop om te verwachten dat deze onderzoeksgroep haar mooie werk zal voortzetten, ongeacht synodaal groen of rood GTU-licht.
De conferentie liet zien hoe Kampen en Apeldoorn elkaar sterker maken en scherp houden: waar G. Kwakkel opteerde voor een vrije invulling van het woord berit (Hebreeuws voor wat wij vaak verbond noemen), waarschuwde A. Huijgen voor een gebrek aan kaders. Een houding die allicht respectievelijk TUK en TUA ten aanzien van een GTU weerspiegelt?
 
10 april 2017
Pieter Dirk Dekker, masterstudent
 

Foto: RD, Anton Dommerholt