Ambassadeursdag

De kids thuis een broodje, zoontje afgezet bij voetbal en meteen door de snelweg op, Noord-Holland uit, de Veluwe door, tot Apeldoorn. Met de navigatie kriskras door de statige lanen. Op de parkeerplaats van de TUA word ik verwelkomd door het gerateld van een specht en naast me springt een eekhoorn op het dak van het fietsenhok. Wat een prachtige plek is dit toch, zeker om te studeren.
Binnen een hartelijke ontvangst door bestuurder Wim Hanekamp en universiteitssecretaris Wilma van der Zande. Wilma verwijst ons resoluut naar de koffie en het gebak. Fijn om elkaar te ontmoeten en te spreken uit zoveel verschillende gemeenten. Dan klinkt een harde bel, de realiteit: als ambassadeurs is er natuurlijk ook ‘werk’ te doen.

Wim Hanekamp opent met Lucas 7: 1-10 (Romeinse Hoofdman, zieke slaaf) n.a.v. het boekje ‘Woorden voor elke dag’ van Luther. De mensen vertellen Jezus dat de Romeinse hoofdman het verdient omdat hij goed is voor/investeert in het Joodse volk. Luther linkt het aan investeren in jonge mensen en opleiden. Van groot belang voor het koninkrijk van God!

Hierna neemt professor Selderhuis ons mee in de wereld van Calvijn, Luther, jubilea, museums, gewaagde investeringen die goed uitpakken, Dordrecht, koningin Beatrix, de jeugdfilm Storm, refo500.nl, (strip)boeken en alles wat de TUA hierbij achter de schermen bewerkstelligt. Hij doet dat op zijn eigen wijze: humorvol, af en toe een tikje ondeugend, zeer aansprekend en to the point. Dit jaar heeft Luther de aandacht: kerk zijn in deze wereld, wat betekend dit voor ons? Het is dezelfde vraag, toen en nu. Luther veranderde ook het onderwijs: richt in de eerste plaats op de Bijbel. Het is dan ook belangrijk om de Reformatie en het Lutherjubileum relevant te maken voor jongeren.

Wim Hanekamp praat ons bij over de stand van zaken rond de GTU. Het oorspronkelijke plan van een coöperatief model was te complex, er wordt nu nagedacht over een verenigingsmodel.

Arjan  Nouwen (ambassadeur van de CGK in Ouderkerk a/d Amstel) licht de plaatselijke initiatieven toe en er ontstaat een levendige discussie over hoe de TUA bij de gemeente en vooral bij de jeugd onder de aandacht kan worden gebracht.

Na afloop van het programma krijgen we als ambassadeurs het boekje ‘Woorden van elke dag’ aangeboden. Hartelijk dank!

Dan is er een heerlijke lunch met weer mooie gesprekken. Professor Selderhuis sluit af en ieder keert terug naar zijn gemeente om het ambassadeurschap (gesterkt!) weer op te nemen.

8 mei 2017
Jaco de Weerd, TUA-ambassadeur CGK Opperdoes