Home

Dr. A. van der Knijff

Dr. A. van der Knijff

Associate researcher bij Onderzoeksgroep Praktische Theologie

Stuur een e-mail

Beknopt cv

Arie van der Knijff werd op 14 november 1963 geboren in Waddinxveen. Hij deed staatsexamen vwo in 1984. Juni 1985 behaalde hij de propedeuse Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. November 1985 switchte hij naar de studie Godgeleerdheid aan dezelfde universiteit. Hij voltooide daar het doctoraalexamen in 1991. Ondertussen was hij in maart 1990 begonnen als docent godsdienst in het reformatorisch middelbaar onderwijs. In 2003 werd hij, als gevolg van onder andere het syndroom van Asperger en herhaalde ernstige burn-outs, volledig arbeidsongeschikt.

Arie trouwde op 26 maart 1987 met Jannie Schouten. Samen kregen ze drie dochters, drie zoons en drie schoondochters. Inmiddels is hij opa van zeven kleinkinderen.

Op advies van zijn begeleiding vanuit het maatschappelijk werk, begon hij aan promotieonderzoek. Dat resulteerde in 2019 in een promotie aan de Protestantse Theologische Universiteit te Groningen.

Begin 2020 werd hij geassocieerd onderzoeker aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Zijn huidige onderzoek betreft met name de geloofsbeleving zoals die te vinden is in de prekenserie Uit de Levensbron.

Publicaties

  • Bevindelijk preken. Een empirisch-homiletisch onderzoek naar bevinding in de prediking binnen de Gereformeerde Gemeenten (Apeldoorn 2019) (dissertatie)

Functies

  • Secretaris van het Cornelis Graafland Centrum, theologisch Instituut van de Gereformeerde Bond, gevestigd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (www.cornelisgraaflandcentrum.nl).