Bent u predikant, kerkelijk werker, evangelist of anderszins geïnteresseerd in theologie? De TUA biedt u een programma aan in het kader van Permanente Educatie. Op deze pagina treft u beschrijvingen aan van symposia, cursussen en modules waaraan theologen en andere belangstellenden deel kunnen nemen in het kader van permanente educatie.
Voor het door laten gaan van een module zijn voldoende aanmeldingen vereist. Het aantal verschilt per module.
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de studieadviseur van de TUA: J.W. (Wilma) van der Zande-de Roo, jwvanderzande@tua.nl, 055 577 57 09.
Gasten kunnen meestal eenvoudig aanhaken bij de bestaande modules. Zie deze pagina voor informatie hierover.
In het kader van Permanente Educatie staan onderstaande cursussen gepland (scroll naar onderen voor beschrijvingen van deze cursussen):
Docent: Dr. C.C. (Niels) den Hertog en dr. W.H. (Wim) Dekker (lector in residence via CHE)
Data: Donderdag 24 april, 15.00 uur-16.30 uur (hoorcollege) en werkcolleges op de donderdagen 1, 8, 15 en 22 mei en 5 juni (15.00 uur-16.30 uur)
Niveau: Masterniveau
Plaats: Theologische Universiteit Apeldoorn
Omvang: 2,5 EC
Kosten: € 297,50
Aanmelden: jebulten@tua.nl
Inhoud:
Het kerkelijk spreken in onze samenleving verloopt moeizaam. De kerk lijdt aan relevantieverlies. Dat geldt niet alleen voor de kerk, het lijkt ook te gelden voor het geloof zelf. Mensen kunnen zonder God. En het worden er steeds meer. De overdracht van het geloof in de gemeente en de gezinnen stokt.
In deze cursus zoomen wij in op enkele sociologische theorieën over de ruimte voor geloof in het moderne leven en wat kenmerkend is voor het levensgevoel van laatmoderne mensen. Aan de orde komen de theorieën van Anthony Giddens, Zygmunt Bauman en Hartmut Rosa. We verkennen hoe moderne mensen zichzelf verstaan en welke ruimte daarin nog is voor God. Op de achtergrond staat de theorie van de filosoof Charles Taylor over secularisatie.
Na deze schets van de publieke context van de publieke theologie verkennen we een aantal plekken in onze cultuur, in de wereld van literatuur, film, muziek, waar God ter sprake komt, buiten de kerk en in het gewone leven. We onderzoeken wat daar nu eigenlijk over God gezegd wordt en welk zelfverstaan daaraan ten grondslag ligt. Dit doen we in de vorm van werkcolleges waarbij we allemaal voorbereiden, maar een groepje de leiding heeft en aanzetten levert voor onze reflectie. Bovendien gaan we op zoek naar gastdocenten die hierin mee kunnen denken. Aan de orde komen Prachtige wereld, waar ben je, door Sally Rooney; Harry Potter van J.K. Rowling; Gilead van M. Robinson; sporen van God in de popmuziek en religie in SF-films als Dune en Star Wars.
Per keer zoeken we ook naar de vraag op welke manier theologie, in de zin van publieke theologie, hier een eigen licht werpt op dit spreken over God.
Aan deze cursus is ook een participerende observatieopdracht verbonden. Deelnemers lopen minimaal twee dagen mee op plekken in de samenleving waar de kerk buiten de eigen muren mensen opzoekt en waar God al dan niet ter sprake komt. Hiervoor kunnen zelf voorstellen worden ingediend. Wij bieden wel enkele mogelijkheden vanuit het eigen netwerk. Hierbij kan gedacht worden aan pastoraat onder dak- en thuislozen, de zelfkant van de samenleving in Rotterdam, prostituees in Amsterdam, in hospices enz.
Docent: Prof. dr. H. (Henk) van den Belt en dr. C.C. (Niels) den Hertog
Data: Dinsdag 29 april, 6, 13, 20, 27 mei en 3 juni van 12.00-13.45 uur
Niveau: Masterniveau
Plaats: Theologische Universiteit Apeldoorn
Omvang: 2,5 EC
Kosten: € 297,50
Aanmelden: jebulten@tua.nl
Inhoud:
Zie ook pagina 133 en 134 van de Studiegids.