Actueel

Blog: Bijbelwetenschap op Sicilië

17 augustus 2023

Bijbelwetenschap op Sicilië

Voor theologie is niet alleen goed onderwijs en eigen onderzoek belangrijk, maar ook contact met andere theologen. Op een conferentie met vakgenoten kun je ideeën opdoen vanuit andermans onderzoek en je eigen gedachten voorleggen aan anderen. En vooral is het goed om collega’s over wie je leest en schrijft persoonlijk te ontmoeten en te leren kennen.

Daarom bezocht ik deze zomer de conferentie van de European Association of Biblical Studies (EABS). Gastheer was het theologisch instituut San Metodio in Syracuse op Sicilië – de TUA is niet de enige theologische instelling op een prachtige locatie. Syracuse is overigens ook door Paulus bezocht onderweg naar Rome.

500 deelnemers waren aanwezig en nog 150 volgden de lezingen online. De meeste deelnemers kwamen uit Europa, maar er waren ook bezoekers uit Zuid-Afrika en Korea. Naast enkele plenaire bijeenkomsten waren er vooral kleinere sessies waar lezingen gehouden werden. Die gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen rondom de Bijbelwetenschap: van citaten in Deuteronomium, het koningschap in Kronieken, oude vertalingen en nieuwe exegetische methoden, tot aan het Bijbelgebruik bij de kroning van koning Charles onlangs. Er waren speciale sessies gewijd aan de Bijbel en de theologische traditie in Oekraïne.

Indrukwekkend was een bijeenkomst waar vier collega’s persoonlijke ervaringen deelden met antisemitisme. Iemand moest zich telkens verdedigen waarom zij aan de universiteit Hebreeuws en Jodendom doceerde, terwijl zulke vragen aan collega’s Arabisch nooit gesteld werden. Antisemitische incidenten werden genegeerd door het bestuur. En een Duitse collega vertelde hoe zijn vader eigenlijk nooit losgekomen was van het nationaalsocialistische gedachtegoed dat hij in de Hitlerjugend had meegekregen – een reden waarom híj zich wilde inzetten om daartegen te strijden. Theologische vragen zijn volop actueel!

Dr. A. Versluis, universitair hoofddocent Oude Testament

De kathedraal van Syracuse, waar de opening van de conferentie plaatsvond.