Actueel

Blog: CGK-predikant Sjors Bulten: ‘Waar word jij toe geroepen?’

25 mei 2023

CGK-predikant Sjors Bulten: ‘Waar word jij toe geroepen?’

‘De oogst is wel groot, maar er zijn weinig arbeiders.’ Over dit vers uit Mattheüs 9:37 preekte ik pasgeleden. Deze uitspraak van de Here Jezus is ook vandaag zeer actueel.

Nee, niet iedereen hoeft dominee of evangelist of zendeling te worden, maar toch zijn ze wel nodig! En misschien ben jij het wel… Deze toepassing maakte ik tijdens de preek. En niet voor niets. Jaren geleden hoorde ik een soortgelijke oproep tijdens een preek en dat deed wat met me. Al langere tijd was ik bezig met het nadenken over mijn eigen roeping. En deze zin uit die preek droeg daar zeker aan bij. Omdat die zin belangrijk voor mij geweest is, heb ik ‘m nu ook maar in de verkondiging gebruikt. In de hoop -en met het gebed- dat ook anderen zich geroepen weten om te werken in Gods Koninkrijk.

De weg van mij naar het predikantschap was geen standaardweg. Na de havo heb ik de Pabo afgerond en heb ik even in het onderwijs gewerkt. Maar ik merkte dat ik nog niet uitgestudeerd was, daarom begon ik (eerst deeltijd) aan de studie theologie. Eerlijk gezegd: ik begon twijfelend (‘zou ik het wel kunnen?’) en zonder einddoel; dominee worden was nog niet in me opgekomen… Maar gedurende de studie kwam de gedachte ‘dominee-worden’ vaker terug. En bleken er deuren open te gaan, om het maar even zo te zeggen. Een prachtige en verrijkende studie, gesprekken met mensen, bevlogen docenten en meer inzicht in wat predikantschap nou eigenlijk inhoudt. Want het is meer dan op zondag preken.

Dominee zijn: je preekt op zondag, maar die preek moet eerst geschreven worden. Heerlijk is het om bezig te zijn met schatgraven in de Bijbel. En om verbindingen te maken tussen de Bijbel en mensen vandaag. Daarom is pastoraat en catechese een belangrijk onderdeel van het predikantschap. Dat geeft een mooie mix van werkzaamheden gedurende de week. Geen enkele week is hetzelfde. Je hebt prachtige gesprekken met jongeren en ouderen, je mag mensen pastoraal bijstaan, door samen te spreken, te bidden, Gods Woord open te doen en je vergadert met de kerkenraad over belangrijke zaken in de gemeente. Wat een afwisseling! Tuurlijk zijn er ook wel eens lastige momenten. Een moeilijk gesprek of een verdrietige gebeurtenis in de gemeente, om maar wat te noemen.

Misschien lees je dit stuk en twijfel je of de theologiestudie wat voor je is. Of misschien ben je wel heel geschikt, maar heb je er zelf nog nooit over nagedacht. Ik zou zeggen: kijk er eens serieus naar! Een dag meelopen op de TUA kan ik je van harte aanbevelen. Je proeft de sfeer, je hebt een boeiende dag en je zit echt nog niet ergens aan vast.

Tot slot: in Mattheüs 9:38 zegt Jezus iets heel belangrijks: ‘Bid tot de Heere van de oogst dat Hij arbeiders in Zijn oogst uitzendt.’ Doe je dat wel eens? En gebeurt het bij jullie thuis en in de kerk? Bidden dat er mensen geroepen worden. Juist in een tijd waarin predikanten, kerkelijk werkers, evangelisten hard nodig zijn. Misschien is het wel zo, dat als je dat gaat bidden, je ook voor jezelf gaat bidden: waartoe word ikzelf eigenlijk geroepen?

J.R. (Sjors) Bulten, predikant CGK Nieuwe Pekela, oud-student TUA