Actueel

Blog: De TUA schakelt over op online

7 mei 2020

De TUA schakelt over op online

Wanneer je het hebt over de TUA, dan denk je vanzelfsprekend aan de gebouwen aan het Wilhelminapark. Sinds de sluiting daarvan i.v.m. de coronacrisis staan ze er wat verloren bij. Het is er stil geworden.
Ondertussen heeft niemand stilgezeten. Op de TUA is keihard gewerkt om onderwijs op afstand mogelijk te maken. In korte tijd deed Microsoft Teams zijn intrede. Dit programma zou online colleges mogelijk maken. Inmiddels zijn de eerste online colleges een feit.

Vroeger stonden we vroeg op om colleges te volgen. Op de TUA aangekomen, was het in de aula een gezellig geroezemoes. Nu hoeft er geen fysieke afstand meer overbrugd te worden. Er is geen risico op vertraging onderweg. Nu het in Apeldoorn stil blijft, zitten docenten en studenten bij de start van het college klaar achter hun beeldschermen. Gereed om te klikken op de knop ‘Nu deelnemen’.
De collegezaal blijft leeg, maar online loopt de teller op. De een na de ander haakt aan. Microfoons en camera’s gaan uit, behalve één: de docent voert het woord. Hij opent de dag, net als vroeger, met schriftlezing en gebed. Daarna gaat het college van start. We gaan de diepte in en krijgen les als vanouds. Indien nodig worden er schermen gedeeld ter ondersteuning van de uitleg.
Via chat kondigen we vragen aan. Wie wil, krijgt een beurt, dan mag de camera even aan. Op wat kleine verbindingsproblemen na gaan de online colleges erg goed. De technische mogelijkheden zijn een zegen. Het is fijn dat op deze manier de studie zoveel mogelijk kan doorgaan!

Toch blijft het vreemd dat ieder thuis achter zijn eigen scherm zit. Hoewel er profielfoto’s in beeld zijn, mist de docent zijn publiek. Er is veel minder interactie mogelijk dan ‘in het echt’. Op wat app-verkeer na is er veel minder onderling contact tussen de studenten. Ik vind het gemis van de onderlinge contacten zwaarder wegen dan de tijdswinst uit reistijd. Daarom liever niet ‘online’ als ‘het nieuwe normaal’. De ontmoeting met elkaar hoort eenvoudig bij de TUA-gemeenschap!

De wekelijkse ochtendwijding gaat ook in coronatijd door. Het moment van bezinning wordt nu via Teams uitgezonden. Het is fijn dat dit kan. Prof. dr. H.J. Selderhuis was dit blok als eerste aan de beurt. Hij stelde ons gerust dat hij niet voor ons zou zingen. Waarschijnlijk vertrouwde hij onze speakers niet. Jammer voor ons natuurlijk ;-).
Vanuit Lukas 15 hebben we geluisterd naar de gelijkenis van de goede Herder. Die Herder gaat op zoek naar een verloren schaap, totdat Hij het vindt. Om stil van te worden. De Heere draagt zorg voor Zijn kudde en daar wil Hij mensen bij inschakelen. 

Leonard van ’t Wout, eerstejaarsstudent