Actueel

Blog: Gladde praatjes en vloeiend spreken

7 september 2022

Blog: Gladde praatjes en vloeiend spreken

Vorige week vond het jaarlijkse preekseminar plaats: de (voornamelijk) admissiale masterstudenten zijn dan enkele dagen met elkaar op een locatie elders in het land, en daar bespreken ze elkaars preken. Henkjan Ymker was erbij en schreef onderstaand blog over deze 'driedaagse'. 


Eind augustus vond het jaarlijkse preekseminar van de predikantsmaster plaats. Op de laatste ochtend van deze drie dagen sprak ik met een man die benieuwd was wat de achtergrond was van onze groep. Hij kon ons niet zo goed plaatsen, maar dacht dat wij iets met finance deden. Nu moeten wij in zekere zin ook met praten ons geld verdienen, maar hopelijk worden onze preken niet bestempeld als: ‘gladde praatjes’. Een imago dat – wellicht ten onrechte – wel kleeft aan de jongens van finance.

Het zat ons in ieder geval niet altijd glad om preken af te leveren over de opgegeven gedeelten. Anders gezegd, er was her en der ruimte voor verbetering. Die verbetering komt er echt niet meteen na zo’n driedaagse. Uiteindelijk baart oefening kunst en daarom is het ook zo mooi dat kerken aan studenten de ruimte bieden om zich door zondagse oefeningen voor te bereiden op de dienst des Woords. De driedaagse bood wel goede aanknopingspunten om op voort te borduren. We zagen in elkaars preken waardevolle passages, maar konden elkaars blinde vlekken ook benoemen. Hopelijk dragen deze gesprekken – en ook de onderlinge gesprekken –  uiteindelijk bij aan de voortgang van Gods Koninkrijk.

Naast de preekbesprekingen, mochten we onder meer luisteren naar een causerie van ds. Schenau, met als onderwerp: ‘humor en de preek’. De preek is geen cabaret, maar is als het goed is wel humoristisch. Houd de ernstige nieuwsberichten over de heren Poetin en Xi maar eens naast Psalm 2 en Matth. 28,18.

Geestelijke, ambachtelijke en praktische vorming gaan tijdens zo’n driedaagse gebroederlijk samen. Praktische vorming kregen wij van onze onvolprezen logopediste, Nynke Duijzer. Normaliter heeft een ieder individueel logopedie, maar een gezamenlijke workshop was een nuttige toevoeging. En niet eens omdat je dan eens ziet dat bij iedereen leren spreken met vallen en opstaan gaat… Ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. Al hoeven wij geen gladde praatjes te verkopen, vloeiend leren spreken is wel prettig.

Henkjan Ymker, admissiaal masterstudent