Actueel

Blog 'Preekseminar: met 27 preken op zak naar Soesterberg'

2 juli 2018

Preekseminar: met 27 preken op zak naar Soesterberg

Met negen man komen we op dinsdag 5 juni aan in Soesterberg. Ieder in zijn tas een dikke map met daarin maar liefst zevenentwintig preken. Want iedereen heeft zijn huiswerk gedaan: schrijf een preek over 2 Koningen 6 (Elisa en de drijvende bijl), HC Zondag 12 (Christus en christen) en Lukas 7 (De zieke knecht van de hoofdman).

In een conferentiezaal komen we samen om deze preken met elkaar door te nemen. Dit gebeurt, onder leiding van professor Kater, op een geordende manier. Op dinsdag bekijken en bespreken we de inleiding: hoe zit deze in elkaar, wat is de functie, wat is goed en wat kan beter? Vervolgens komt ds. Schenau om te spreken over de reacties en kritiek die je op een preek kunt krijgen. Verder bespreken we de inhoud van de preken over 2 Koningen 6. Hierbij is bij ons ook sprake van verwondering en blijdschap: we mogen weten en vertrouwen dat God voor ons zorgt in alle situaties!

Tussen de besprekingen door wordt er goed voor ons gezorgd: er is genoeg koffie, goed eten en ook tijd voor ontspanning.

Op woensdag gaan we verder met Zondag 12 en Lukas 7. Wat opvalt is dat, ondanks dezelfde inhoud van de preek, er toch echt verschillende preken op tafel liggen. De ruimte ontbreekt om uitgebreid in te gaan op wat er nog meer is besproken, maar u kunt van mij aannemen dat deze dagen erg waardevol zijn geweest. We hebben met waardering, maar ook wel kritisch gekeken naar elkaars preekvoorstellen. Zo mochten we elkaar verder helpen en van elkaar leren. Wellicht hoort u binnenkort in uw gemeente wel een preek over een van de bovenstaande Schriftgedeelten van een TUA-student.

Dit preekseminar in Soesterberg was zo een mooie manier om elkaar goed te leren kennen, en ons zo voor te bereiden op de dienst in Gods Koninkrijk!

Sjors Bulten, admissiaal masterstudent