Actueel

Blog Themadagen Antwerpen – TUA geniet!

4 juni 2018

Themadagen Antwerpen – TUA geniet!
De hedendaagse cultuur en de communicatie van het Evangelie

Het beloofden gezellige en verdiepende dagen te worden. De TUA-op-reis-sfeer, die velen vorig jaar al geproefd hadden tijdens de Israëlreis, kwam deze dagen weer stralend naar voren. Het waren warme, zonnige dagen, waar we dankbaar van hebben genoten.

Het onderwerp was ernstig: hoe communiceren we het Evangelie in de hedendaagse cultuur? Is er dan zoveel veranderd? Moeten we het Evangelie dan ook veranderen? Of juist niet? Moeten we ons erbij neerleggen dat het Evangelie niet van deze wereld is, maar voor sommigen een dwaasheid, voor sommigen een ergernis? Met deze vragen in ons achterhoofd gingen we op stap. De studiejaren trokken gezamenlijk op, wat erg goed was voor de onderlinge vriendschappen en betrokkenheid (zou dit een van de redenen zijn waarom we er met z’n allen op uit gingen?).

Er is ontzettend veel verteld, gehoord en gezien. Voor ieders interesse was er wat. Dr. G. Marnef vertelde over Antwerpen in de Reformatie en dr. J. van der Stoep over de rol van (social) media. Er werd geluisterd naar ds. A. Th. van Olst die vertelde over het Evangelisch Centrum en zijn prachtige werk daar en naar Franca Treur die de thematiek uit haar boek besprak. T. de Reus nam ons mee naar de moderne literatuur en besprak de vragen die daar aan bod komen, zoals: hoe te leven met schuld/schaamte; wat is het nut van het leven? Wat moet ik met mijn doel-/zinloosheid? Het waren vragen die herkenning opriepen… Er was Bijbelstudie en daarnaast was er een rondleiding door de stad door Th. Overbeeke en ds. K. Groeneveld en vertelde ds. H. Neels over kerk-zijn in Antwerpen. Er werd gesproken over (Antwerpse) Bijbelvertalingen door ds. K. Groeneveld en als laatste was er een bezoek aan het Plantin Moretus museum. Tussendoor werd er genoten van heerlijke maaltijden. Er werd erg goed voor ons gezorgd!   

Wat blijft ons nu bij na deze dagen? De gezelligheid, de onderlinge kennismakingen, de goede gesprekken en de wezenlijke vragen over de verbreiding van het Evangelie. Hoe bereiken we de mens, en hoe en wat denkt die mens? Misschien heeft u uw antwoord al klaar, maar het antwoord ligt heel dichtbij. Wij zijn die mens. We hebben dezelfde vragen, maar wij hebben verlossende antwoorden, alleen lang niet op alle vragen. Wij zijn die mens die is opgegroeid in de Westerse welvaart. Wij zijn die mens die helemaal doordrenkt en beïnvloed is door de 21e eeuw, in ons zijn en denken. We ervaren dezelfde levensvragen, we voelen soms dezelfde leegtes, we horen on(be)grijpbare dingen. Juíst in deze tijd is het zo belangrijk om de naaste lief te hebben, om de ander te dienen, om de mensen om ons heen te zien staan. Wij zijn zij. We delen in de vragen, maar we hebben wel de Troost: Heere, naar wie zullen wij heen gaan? U hebt woorden van het eeuwig leven! 

4 juni 2018
Rick Schreur, bachelorstudent

Franca Treur.

Reuzenrad in Antwerpen.

Genoten van een heerlijke lunch in het Evangelisch Centrum.

Hans Neelen over kerk-zijn in Antwerpen.