Actueel

Dr. G.J. Baan benoemd als geassocieerd onderzoeker 'Theologie en muziek'

26 oktober 2021

Dr. G.J. Baan benoemd als geassocieerd onderzoeker 'Theologie en muziek'

Een uitgebreid onderzoek inzake de vraag of en in hoeverre kerkmuziek kan worden aangemerkt als verkondiging van het Evangelie. Dat is de opdracht waartoe dr. Gert Jan Baan per 1 november 2021 aan de Theologische Universiteit Apeldoorn wordt aangesteld als geassocieerd onderzoeker (0,2 fte) binnen de nieuwe onderzoeksgroep Theologie en Muziek onder leiding van de hoogleraren Clement, Kater en Selderhuis. Dr. Baan – predikant van de Gereformeerde Gemeente Rotterdam-Zuidwijk – promoveerde recent aan de TUA op de drie vroegste Paascantates van Johann Sebastian Bach. Het onderzoek van dr. Baan is onder meer van belang voor de afnemende toestroom  van (semi)professionele kerkmusici, voor bezinning op de relatie tussen kerkmuziek en kerkverlating (met name onder jongeren), muziek en geloofsbeleving, muzikale inrichting van de erediensten en het toepassen van muziek in het pastoraat.

Dr. Baan wordt de derde geassocieerd onderzoeker aan de TUA, naast dr. A. Versluis die onderzoek doet op het gebied van het Oude Testament en dr. A. van der Knijff die de geloofsbeleving in christelijke gereformeerde preken onderzoekt.

‘Het onderzoek van dr. Baan is van groot belang voor de kerk en past precies bij het doel van de TUA om met wetenschap dienstbaar te zijn aan kerk en theologie’, aldus prof. Selderhuis, rector van de TUA.