Actueel

Overeenkomst TUA en HHS over onderzoek puritanisme en piëtisme

7 januari 2020

Overeenkomst TUA en HHS over onderzoek puritanisme en piëtisme


Vandaag, dinsdag 7 januari 2020, ondertekenden prof. dr. Herman Selderhuis en prof. dr. Wim van Vlastuin, rectores van respectievelijk de Theologische Universiteit Apeldoorn en het Hersteld Hervormd Seminarie, de samenwerkingsovereenkomst tussen beide instellingen over het wetenschappelijk onderzoek naar theologie en geschiedenis van puritanisme en piëtisme. Beide instelling richten daartoe het Research Center Puritanism and Piety (ReCePP) op dat aan de TUA gevestigd is en waar dr. Jan van de Kamp leiding aan gaat geven. 

Jan van de Kamp: ‘Het puritanisme in de Engelstalige wereld was nauw verbonden met de nadere reformatie en het piëtisme op het Europese continent. Doel van ons centrum, waarin de krachten van TUA en HHS gebundeld zijn, is om de historische verbanden zichtbaar en vruchtbaar te maken voor nu.'

Wim van Vlastuin: 'De vroomheid van de puriteinen behoort tot de katholiciteit van de kerk. De samenwerking tussen TUA en HHS is daar ook een uitdrukking van.'

Herman Selderhuis: 'Dit centrum geeft ons een uitgelezen mogelijkheid bij te dragen aan het wetenschappelijk onderzoek van de puriteinen en tegelijk de kerken daarmee te dienen. Dat HHS en TUA dit samen doen is vanzelfsprekend en biedt ook perspectief.

Tijdens de bijeenkomst vond ook de presentatie plaats van de Bijbelverklaring van de Engelse predikant Thomas Scott (1747-1821), uitgegeven door Royal Jongbloed. Cor van der Meiden, die tien jaar heeft besteed aan de vertaling van dit grote werk dat bekend staat als 'de familiebijbel met kanttekeningen', gaf een korte toelichting op zijn werk.

Overhandiging eerste exemplaar bijbelverklaring John Scott.

Ondertekening van de overeenkomst door prof. Wim van Vlastuin.

V.l.n.r. Herman Selderhuis, Jan van de Kamp en Wim van Vlastuin.