Actueel

Het werk van RESILIENCE in de voorbereidende fase

10 november 2022

Het werk van RESILIENCE in de voorbereidende fase

RESILIENCE, de Research Infrastructure (RI) waar de TUA onderdeel van is, is in juni van dit jaar gestart met de voorbereidende fase (2022-2026).

Beslissend

Deze voorbereidende fase is een beslissende fase, waarin duidelijk moet worden of de rechtsvorm van een ERIC (European Research Infrastructure Consortium) in 2026 daadwerkelijk van start kan gaan, en welke landen en instellingen lid en partner zullen zijn. Het werk in deze fase omvat juridische, bestuurlijke, financiële, technische, strategische en administratieve aspecten, uitgevoerd in zes workpackages (WP’s).

Het aandeel van de TUA

De TUA heeft de leiding in de workpackage die gericht is op communicatie (WP4). De belangrijkste doelstellingen van deze WP zijn het actualiseren en uitvoeren van het communicatie- en verspreidingsplan tijdens de voorbereidende fase en het ontwikkelen van een communicatiestudie over de specifieke aard en typering van de services en datasets voor Religious Studies. Vanuit de TUA zijn Karla Boersma en Niels Stouten als communicatiemedewerkers betrokken bij deze WP.

Van 15 tot 17 februari 2023 hoopt de TUA de andere leden van het communicatie team in Apeldoorn te ontvangen voor een International Workshop on RESILIENCE's communication strategy. Het doel van de workshop is de communicatiestrategie van RESILIENCE verder te definiëren en te verbeteren.

Transnational Access Programme

De TUA is niet alleen betrokken bij de communicatie van RESILIENCE. De TUA deelt ook in het Transnational Access Programme (TNA), waarbij onderzoekers een gastinstelling zoals de TUA kunnen bezoeken en daar toegang krijgen tot (exclusieve) collecties en expertise ten behoeve van hun onderzoek. Naast de TUA zijn op dit moment FSCIRE (IT), KU Leuven (BE), University of Sarajevo (BIH), Volos Academy for Theological Studies (GR), Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (DE) en de Sofiiski Universitet Sveti Kliment Ohridski (BG) gastinstelling in het TNA Programme. Het is de bedoeling dat in de komende jaren meer instellingen zich zullen aansluiten bij deze service van RESILIENCE.

Op 15 mei 2023 gaat er weer een nieuwe TNA Call uit voor onderzoekers die deel willen nemen.

Vragen

In deze voorbereidende fase van RESILIENCE komen ook de spannende vragen die eerder zijn gesignaleerd, dichterbij. Vragen als: Hoe gaat RESILIENCE samenwerken met andere RI's? Welke diensten zal RESILIENCE in de voorbereidende fase kunnen overnemen en aanbieden als een infrastructuur die primair gericht is op Religious Studies? Hoe kan RESILIENCE deze diensten optimaliseren, samen met de toekomstige gebruikers? Wat is de impact die RESILIENCE wil bereiken en hoe bereikt ze die? RESILIENCE en de betrokken werknemers vanuit de TUA kijken ernaar uit om op een collaboratieve manier antwoorden te vinden op deze vragen.

Betrokkenheid van de belanghebbende partijen

Het opbouwen van een Research Infrastructure voor Religious Studies gebeurt in nauwe samenwerking met belanghebbenden, zoals de academische wereld. De komende jaren zal RESILIENCE de betrokkenheid van de belanghebbenden versterken, en wil zij leren van de wensen en uitdagingen van de belanghebbenden bij het verrichten van onderzoek naar Religious Studies.

Vertrouwen

De directeuren van RESILIENCE hebben vertrouwen in het werk dat moet worden verricht en zien uit naar de verdere ontwikkeling van het RI. Zoals algemeen uitvoerend directeur Francesca Cadeddu zegt:

"De teams zijn klaar om alle voorbereidende acties uit te voeren die we gepland hebben in het licht van de strategie die onze Algemene Vergadering voor ons ontworpen heeft. De uitstekende profielen van onze teamleden en het dynamische karakter dat ons consortium altijd heeft gekenmerkt, geven ons veel vertrouwen in de goede kwaliteit van de resultaten die we gaan bereiken."

Zie hier voor meer informatie over de betrokkenheid van TUA bij RESILIENCE.