Agenda

Week van de Vroege Kerk

Week van de Vroege Kerk

In de laatste week van november 2023 staat voor het vijfde jaar op rij de Week van de Vroege Kerk gepland. Thema is dit jaar: Bisschoppen in de Vroege Kerk. (Bijna) alle kerkvaders waren bisschop, maar geen enkele reformator bekleedde dit ambt. Waarom verdween dit ambt en wat hield het in de Vroege Kerk precies in?

Rondom het thema worden lezingen en een minisymposium gehouden, met presentatie van het jubileumboek ‘Tot Bisschop gewijd, wat betekent dat?’ (Ben van den Baar).

Programma

Maandagavond 27 november 2023, 20.00 uur
Lezing: 'Hoe werden Ambrosius en Augustinus tot het bisschopsambt geroepen?' (gratis, online, na aanmelding wordt de deelnamelink tijdig toegezonden). 

Dinsdagavond 28 november 2023, 20.00 uur
Lezing: 'De functie van episkopos en de ontwikkeling van het episcopaat in de eerste vier eeuwen' (gratis, locatie: TUA).

Woensdagmiddag 29 november 2023, 13.00 uur
Minisymposium en boekpresentatie, thema: 'Het beeld van de bisschop' (gratis, locatie: aula TUA).
Tijdens dit symposium zal de presentatie plaatsvinden van het boek van Ben van den Baar, Het beeld van de bisschop in de eerste vijf eeuwen. Ook zal er een interview met de auteur plaatsvinden, die bij de presentatie aanwezig zal zijn. In een korte en pakkende lezing zal prof. dr. M.A. van Willigen een samenvatting geven van de inhoud van het boek.

Donderdagavond 30 november 2023, 20.00 uur
Lezing door prof. dr. M.A. van Willigen over 'Wat kunnen protestanten leren van het episcopaat in de Vroege Kerk?’ (Deze online lezing wordt om 20.00 uur uitgezonden vanuit de Victorkerk te Apeldoorn en is te bekijken op de site van de Victorkerk).

Vrijdagavond 1 december 2023, 20.00 uur
Lezing door de kunsthistoricus dr. J. Veldman uit Gouda over 'De iconografische weergave van de bisschop in de Vroege Kerk.’ Presentatie met vroegchristelijke afbeeldingen van de bisschop in de Vroege Kerk (gratis, locatie: aula TUA).

Aanmelding

De activiteiten tijdens de Week van de Vroege Kerk zijn gratis. Ook deelname aan het minisymposium en de boekpresentatie zijn gratis.

Voor elke activiteit geldt: graag vooraf aanmelden. Dat kan eenvoudig via onderstaand formulier.

N.B. In tegenstelling tot eerdere berichten vindt de Week van de Vroege Kerk niet plaats van 13-17 november, maar twee weken later: van 27 november tot 1 december.

Ja, ik meld mij aan voor deze bijeenkomst