Expositie 125 jaar CGK

27 Maart 2017

Mini-expositie geeft uniek inkijkje in 125-jarige historie CGK

Dit jaar bestaan de Christelijke Gereformeerde Kerken 125 jaar. De mini-expositie Ď125 jaar Christelijke Gereformeerde Kerkení geeft een uniek inkijkje in de lange historie van de CGK. Op D.V. 11 mei a.s. opent emeritus hoogleraar prof. dr. W. van ít Spijker om 13.00 uur de expositie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).

Tot en met 23 mei 2017 is de expositie te zien aan de TUA (op werkdagen gratis te bezichtigen van 10.00-16.00 uur). Daarna verhuist zij naar Urk, waar bezoekers de tentoonstelling op 26 mei tijdens de Kerkendag van de CGK voor het laatst kunnen bezichtigen. De expositie wordt georganiseerd vanuit de commissie Kerkendag en deputaten Kerkelijke Archieven.
 
Niet eerder tentoongestelde stukken
De minitentoonstelling leidt bezoekers stapsgewijs vanaf 1892 via ruim 10 themaís door de geschiedenis van de CGK. Themaís zijn bijvoorbeeld zending, vroomheid thuis, catechese, preken, kerkmuziek en doop.

Niet of bijna nooit eerder tentoongestelde stukken uit het Documentatiecentrum van de CGK zijn te zien op de mini-expositie, zoals een theekopje van Hendrik de Cock, preekschetsen, collegedictaten van prof. dr. W.H. Velema en de kaarsen die ds. J. Langbroek gebruikte bij catechese aan mensen met een verstandelijke beperking.

Voor de expositie zijn ervaringsverhalen verzameld van christelijk-gereformeerden die bijvoorbeeld met het zendingsbusje liepen. Ook vertellen mensen over hun herinneringen aan huisbezoeken. Prof. dr. Van ít Spijker komt in een kort filmpje aan het woord over het ontstaan van de CGK.

CGK-voorwerp mee naar de Kerkendag
De expositie is een combinatie van historie, beleving en interactie met de bezoekers. Zo kunnen mensen tijdens de expositie op de Kerkendag (26 mei) een voorwerp of document meenemen dat een link heeft met (hun lidmaatschap van) de CGK. Jan Noorlandt en Machiel Vennik, beheerders van de Documentatiecentrum, zijn de gehele dag in de expositieruimte te vinden en horen graag het verhaal erachter.

Zie ook de expositiewebsite (in opbouw): www.cgk.nl/125jaar 
 

 

« Nieuwsarchief